18April2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica NT Vijesti Volonterski sjaj u Novom Travniku - Gradu mladosti

Volonterski sjaj u Novom Travniku - Gradu mladosti

U vrijeme kada je primjetan opšti pad aktivizma i volonterskog rada u Novom Travniku, pokrenuta je inicijativa za obnavljanje stanice Gorske službe spašavanja Novi Travnik. Ova stanica je u predratnom periodu bila jedna od najboljih u Bosni i Hercegovini. Inicijativa za obnovu stanice GSS-a bila je pokrenuta i prije desetak godina, no zbog nedovoljnog razumijevanja, nije došlo do aktiviranja ovog pitanja, ali se ipak od te ideje nije odustalo.
Nova, ovog puta snažnija inicijativa pokrenuta je u julu 2012. godine i tada je uz poseban i veliki angažman prvobitna ideja ugledala svijetlo dana. Po dobijanju dozvole od planinarskog saveza Bosne i Hercegovine, ekipa koju čine ljubitelji prirode ovog grada su svoj poziv shvatili ozbiljno i počeli sa okupljanjem i radom. Entuzijazma i želje za sticanjem zvanja Gorskog spasioca ne manjka o čemu najbolje govori primjer da svakog četvrtka članovi održavaju svoje sastanke u prostorijama gdje prolaze kroz vježbe iz pružanja Prve pomoći i alpinizma kao i osnova radiokomunikacija te topografije.
Budući gorski spasioci mjesecima vježbaju ove tehnike koje već danas privode kraju. Nakon što su usvojili znanje, spasioci prelaze na otvoreni prostor za vježbu, a ubrzo po sticanju finansijskih uslova polažu određene kurseva za GSS spasioca koje vodi Gorska služba spašavanja Travnik.

Članovi svoj posao rade i više nego ozbiljno o čemu najbolje svjedoče njihovi izleti i vježbe u prirodi. Dobri međuljudski odnosi i želja za spašavanjem svakako predstavljaju bitnu karakteristiku ovih, za civilno društvo i više nego, bitnih entuzijasta. Raditi volonterski, štiti i spašavati ljudske živote, a pri tom svakodnevno učiti nove tehnike i vještine spašavanja za svaku su pohvalu. Nadamo se da će odgovorni prepoznati ove mlade i aktivne ljude i pružiti im punu podršku koju uistinu zaslužuju.

Novi Travnik, zajedno sa ovakvim ljudima poprima ljepši sjaj, sjaj humanosti i volonterizma, i dokazuje da još uvijek ponosno stoji iza simboličnog naziva – Grad mladosti.
Izvor: merak.ba