18April2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica NT Vijesti Združena vježba specijalne policije SBK i CZ Novi Travnik

Združena vježba specijalne policije SBK i CZ Novi Travnik

U Novom Travniku će se 09.11.2013. godine održati združena vježba Specijalne policije SBK/KSB i Civilne zaštite Novi Travnik pod nazivom „SOLITER-ZEMLJA-ZRAK 2013“.
Pokrovitelj ove vježbe je Općina Novi Travnik, dok je organizator planinarsko društvo „MEDEX“. Vježbom će komandovati komandant  Civilne zaštite Načelnik općine gdin. Lendo Refik, koordinator vježbe „SOLITER-ZEMLJA-ZRAK 2013“ je Almir Šabanović. Početak vježbe je u 11:55 (5 do 12). U nastavku teksta donosimo kompletan scenario vježbe.

Scenarij vježbe je :

I dio –TALAČKA KRIZA, Specijalna policija rješava talačku krizu, koja se događa na drugom spratu solitera - trajanje 30 min.
Pretpostavka da su blokirane stepenice i lift u soliteru, Specijalna policija sa svojim kadrom obezbjeđuje soliter ,a dva specijalca kroz prozor na drugom spratu solitera uz pucnjavu uliječu u stan i oslobađaju taoce. Imamo povređenih, poziva se Gorska služba spasavanja , sanitet i vatrogasci .

II dio- SPAŠAVANJE POVRIJEĐENIH , Gorska služba spašavanja -50 min.

Gorska služba spasavanja stanica Travnik sa svojom sekcijom GSS Novi Travnik pristupa spašavanju unesrećenog, spuštanjem svojih članova sa solitera i spašavanjem unesrečenog kroz prozor gore navedenog stana. Povrijeđenog preuzima ambulantno vozilo, a ostali članovi sekcije Gorske službe spasavanja Novi Travnik spuštaju se sa vrha solitera.

III dio-Specijalna policija ispred solitera pravi pokazne vježbe sa službenim psima „traženje eksploziva i droge“ borilačke vještine-samoodbrana i presretanje automobila i hapšenje osumnjičenih – 40 min.
1. Borilačke vještine- samoodbrana postavljen tatami ispred solitera – 10 min.
2. Službeni psi pokazna vježba obučenost na traženje droge i eksploziva- 15 min.
3. Presretanje automobila,pretpostavka, bjeg osumljičenih za talačku krizu i njihovo hvatanje-15 min.

IVdio- prezentacija opreme Gorske službe spasavanja i Specijalne policije
( prezentacija opreme tokom cijele vježbe ) - Ukupno trajanje vježbe planirano 120 minuta