18April2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica NT Vijesti Izlet sa Vizionarima : Spring time/ecology time

Izlet sa Vizionarima : Spring time/ecology time

OU Nova vizija sa sjedištem u Novom Travniku organizuje edukativno-rekreacioni izlet na izletište Pavlovica i jezero Radovan pod nazivom Spring time/Ecology time u nedjelju 11.05 . Izlet se realizira u sklopu projekta Eko buđenje grada mladosti koje ovo udruženje provodi uz podršku Centra za promociju civilnog društva  i ambasadu kraljevine Švedske. Polazak učesnika je iz Novog Travnika u 8:00 preko puta Vatrogasnog doma , osiguran je besplatan prevoz a prijave učešća na izletu su obavezne.

Jezero Radovan se nalazi na planini Radovan, na kojoj se nekada vadila željezna ruda, a danas se nalazi prelijepo jezero. Do jezera se dolazi sa regionalnog puta Novi Travnik- Gornji Vakuf /Uskoplje. Planinarska tura sa izletišta Pavlovica prema jezeru duga je 4.5 km a ugođaj boravka u prirodi upotpunjuje bujna vegetacija oko jezera. Jezero je vještačkog porijekla i nastalo je 80-ih godina prošlog stoljeća. Dimenzije jezera su 250×200 metara i smješteno je na tromeđi općina Bugojno, Novi Travnik i Gornji Vakuf. U okolini nema naseljenih mjesta pa je jezero prilično čisto što dokazuje i postojanje rakova u samom jezeru.
Jezero ima dotok svježe vode iz jednog čistog potoka što omogućava nesmetan razvoj biljnog i životinjskog svijeta. Od ribljih vrsta u jezeru ima jezerske zaltovčice, jezerske pastrmke, šarana, kalifornijske pastrmke i drugih vrsta od kojih neke dostižu kapitalne veličine.

U sklopu izleta učesnici će imati prilikuu posjetiti i najviši vrh ovog područja Oštrika te čuvenu nekropolu stečaka Maculje u narodnu poznatu kao ¨kameni svatovi¨. Izlet je pored rekreativnog i edukativnog karaktera s obzirom na zanimljiv sadržaj koji se priprema u toku ovog izleta a svakakko više informacija možete dobiti putem naše Facebook stranice: https://www.facebook.com/ounovavizija?fref=nf