18April2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica NT Vijesti Pismo Novotravničanke: 'Kako su dozvolili da nam psi gospodare gradom?'

Pismo Novotravničanke: 'Kako su dozvolili da nam psi gospodare gradom?'

"Znam da mnogo toga fali u našem gradu i da smo daleko od normalne životne sredine. Nema veze što nemamo gradsko grijanje, što je poslije svake kiše voda žuta i što nema normalnog parka za djecu.. Nema veze što nemamo kulturnih zbivanja  i što općenito živimo kao prije par stoljeća... Ali stvarno ne mogu shvatiti da ste dozvolili  da nam psi gospodare gradom".

Ovim riječima je zabrinuta Novotravničanka opisala trenutnu situaciju u gradu, a rješenje traži od Općinskog vijeća i načelnika Općine Novi Travnik Refika Lende. U njenom pismu koje je, osim općinskim vlastima, dostavljeno i redakciji Drukčijeg radija, upozoreno je da je napuštenih pasa na ulici svakim danom sve više i da bi uskoro mogla biti ugrožena sigurnost građana.

Čopori pasa nisu samo problem novotravničkih ulica, što potvrđuje podatak da ih samo u Kantonu Sarajevo ima više od 12.000. Zbog toga je Vlada KS najavila "sistemsko rješenje", odnosno formiranje tzv. higijenskih servisa koji će biti zaduženi za uklanjanje pasa s ulica, iako mnogi smatraju da se radi o aktivnostima koje će završiti bezuspješno jer nema dovoljno azila za smještaj pasa.Podsjećamo, aktualnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH nije dopuštena eutanazija, uz iznimku agresivnih i bolesnih životinja, nego su lokalne vlasti zadužene osigurati azile za smještaj pasa do njihovog udomljavanje. Ipak, ovaj zakon u praksi nikada nije zaživio, jer je u BiH otvoren tek manji broj azila u koje je nemoguće smjestiti sve pse.Lokalne vlasti nemaju konkretan plan Srednjobosanski kanton nema niti jedan azil za smještaj napuštenih pasa, iako postoji zajednička inicijativa općina Vitez, Novi Travnik, Travnik i Busovača. Ipak, kako su nam nedavno potvrdili u Općini Vitez, ova priča je u početnoj fazi, te još nije poznato niti koliko će azil koštati, niti na kojoj lokaciji će biti izgrađen.Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo u nekoliko navrata je upozoravao da se iz drugih gradova dovoze psi i ostavljaju na ulicama Novog Travnika. Međutim, često je isticao i da Novi Travnik, u odnosu na druge gradove, ima "najmanji problem sa psima lutalicama".

Lokalne vlasti mahom obećavaju da će se aktivno uključiti u rješavanje problema napuštenih pasa, odnosno njihovo uklanjanje sa ulica, no nemaju jasan plan o tome gdje će životinje biti smještene.Tako su u Općini Vitez početkom nove školske godine upozorili na povećan broj bolesnih pasa na ulicama, poručujući da se mora razmisliti o njihovom "dislociranju iz grada u nenaseljena područja". 'Dogs Trust': 'Uklanjanje pasa sa ulica DA, ali zlostavljanje NE'Međutim, u organizaciji "Dogs Trust" upozorili su da nije sporno uklanjanje bolesnih pasa sa ulica, ali da bi njihovo dislociranje u nenaseljena područja, bez hrane i vode, predstavljalo kršenje zakona i zlostavljanje životinja.Tokom predizborne kamapnje koja se vodi u BiH ponovno je pokrenuta i priča o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojima bi bilo omogućena eutanazija pasa, nakon 15 dana provedenih u azilima.

Da bi i ovakve izmjene Zakona bile neprovodive u praksi smatraju brojna udruženja za zaštitu životinja, pojašnjavajući da BiH nema higijenskih servisa koji bi pse hvatali, niti azila u koje bi ih dovodili. S druge strane, sve glasniji su i oni koji traže hitno rješenje i optužuju organizacije koje se bave zaštitom životinja u BiH da su glavni krivci što je ogroman broj napuštenih pasa na ulicama bh. gradova, bez ikakve kontrole i nadzora.I dok traju međusobna optuživanja, ne nazire se pravo rješenje koje bi trebalo donijeti dobrobit svima - i ljudima i životinjama.
Tekst/Foto: Drukciji.ba