18April2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica NT Vijesti Novotravnički i BH olimpijac Josip Adžaip opremio stan i dobio priliku za posao

Novotravnički i BH olimpijac Josip Adžaip opremio stan i dobio priliku za posao

Dobitnik zlatne i srebrene medalje u ‘crosscountryju’ na Specijalnim olimpijskim igrama u SAD-u i Japanu te učesnik Specijalne olimpijade u Južnoj Koreji Josip Adžaip odnedavno živi u svom stanu u Novom Travniku, a od ovog ponedjeljka na probnom je radu u fabrici obuće ‘Lubos’.
Nakon nevjerovatnih sportskih uspjeha, ovaj mladi novotravničanin koji je i prvak BiH u boćanju te viceprvak u stonom tenisu, od Općine Novi Travnik dobio je stan, koji je uz veliko zalaganje Centra za socijalni rad i Edukaciono-rehabilitacionog centra ‘Duga’ čiji je Josip štićenik prije par mjeseci i obnovljen i u kojem Josip već neko vrijeme živi. Ostala je još jedna želja – posao.

“Volim raditi, želim da živim od svog rada. U ‘Dugi’ imam kosilicu, pokosim travnjak tamo, dođem pokositi oko Centra za socijalni rad, i ako me još gdje neko angažuje. Volim raditi i u radionici ‘Duge’, znam pripremati drvo za obradu, najviše bih volio raditi u stolariji ili u plasteničkoj proizvodnji povrća, ali bih prihvatio i druge poslove koje mogu raditi”, priča nam Josip. Nakon našeg razgovora saznaćemo da je pozvan na probni posao u ‘Lubos’ gdje su, kako nam je kazala direktorica ‘Duge’ Sonja Nikolić Jurišić, još ranije izrazili spremnost da Josipa prime na probni, a ako se dobro pokaže i na stalni rad.

Sonja, i direktorica Centra za socijalni rad Novi Travnik uvjerene su da Josip može raditi.

“Josip je odgovoran za obaveze koje preuzme, i u njega se čovjek može pouzdati”, kaže direktorica ‘Duge’ Sonja, koja je uz Josipa od početka svog mandata. Direktorica Centra za socijalni rad Mirjana Mehičić kaže kako Josipa redovno obilaze u stanu do čije je obnove došlo nakon mnogo uloženog truda.

“Načelnik Refik Lendo je uradio što je bilo u njegovoj moći i Josipu dodijelio stan kojem je trebala obnova. Novca nije bilo, ali smo se mi iz Centra i ‘Duge’ odlučili obratiti lokalnoj zajednici, i dobili smo veliku podršku kako od građana koji su donosili stvari i to nove, do privrednika. Pizzerija ‘Milano’ je organizirala donatorske večere i pomogla na druge načine, FIS Vitez je donirao nov namještaj, kompanija FTM dala je stolariju a Sučić Keramika pločice za banju. Njegovi drugari iz ‘Duge’ su došli i pomagali u radovima”, priča nam Mirjana Mehičić kako je uz velike napore Josip dobio stan u kojem može živjeti, nakon čega nas Josip vodi da nam stan i pokaže.

Dolazimo do haustora i Josip nas poziva da uđemo, i ponosno otključava vrata ugodnog stančića. Sve je novo i stan je svijetao i prozračan. S lijeve strane su kuhinja i mala trpezarija, naprijed je ormar a s desne strane iznad kauča okačene fotografije i medalje među kojima ona koju osim Josipa za BiH još niko nije osvojio u zimskom sportu – zlatna olimpijska. Ponosno nam pokazuje medalje i fotografije sa kolegicama i kolegama sportistima iz cijelog svijeta, te fotografiju s ambasadorom UNICEF-a Edinom Džekom na čijem je rođen danu izveo i početni udarac.

“Volim sport, bavim se svim sportpovima osim košarke i nogometa, nogomet ne volim previše jer se tu puno guraju i udaraju”, priča Josip. Prisjeća se i napornih treninga za olimpijske igre na kojima je učestvovao i na kojima je bilo mnogo improvizacije.

“Na Rostovu sam trenirao po noći, rusko mi uključi farove od auta i treniram”, prisjeća se. Tu je i Rusko-Ruzmir Mehičić, njegov trener i trener ostalih sportista u ‘Dugi’ gdje radi volonterski. Nekada se bavio sportom, igrao nogomet u ‘Čeliku’ iz Zenice i ‘Bratstvu’ iz Novog Travnika…