18April2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica NT Vijesti Novotravničani će uskoro plaćati održavanje zgrada

Novotravničani će uskoro plaćati održavanje zgrada

Građani Novog Travnika, kao i ostalih gradova Srednjobosanskog kantona, uskoro bi trebali dobiti upravitelje kojima će za održavanje zgrada plaćati mjesečne naknade. Najavljeno je da će građani moći izabrati jednog od ponuđenih upravitelja, a onima koji to ne učine on će biti nametnut. 

Resorno kantonalno ministarstvo objavilo je javni poziv za izbor upravitelja zgrada na području Srednjobosanskog kantona, a ova obaveza proizilazi iz Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama SBK. U javnom pozivu čiji tekst možete pročitati OVDJE, navedeno je, među ostalim, da će upravitelji zgrada imati mandat od četiri godine, a prijaviti se mogu fizička lica i poduzeća koja su registrirana za održavanje zajedničkih dijelova i uređenje zgrada.

Općinsko vijeće Novi Travnik utvrdilo je prije nekoliko mjeseci iznos naknade za održavanje zajedničkih dijelova zgrada, a visina mjesečne naknade ovisit će o veličini stana.Tako će stanovnici zgrada, u kojima nema hidrofleksa i lifta, plaćati 10 feninga po metru četvornom stana. To znači da će građani koji žive u stanu površine 75 metara četvornih plaćati mjesečno, sa uključenim PDV-om, nešto više od osam i pol KM.Za stanovnike zgrada sa hidrofleksom i liftom cijene će biti više, pa bi stanovnici za stan od 75 metara četvornih mjesečno trebali plaćati oko 13 KM.

Upravitelje će morati plaćati i vlasnici poslovnih objekata, za koje je utvrđena cijena od 20 feninga po metru četvornom.Velike popravke će biti posebno financiraneUpravitelji će biti zaduženi za redovno održavanje zajedničkih dijelova zgrada, a to podrazumijeva, među ostalim, čišćenje stubišta i zajedničkih prostorija, uklanjanje ledenica, snijega i leda sa streha i krovova, popravke vodovodne instalacije, kanalizacije, elektroinstalacija, krova, limarije, dimnjaka, fasade, stolarije...Jedna od dužnosti upravitelja je i održavanje interfona i njihovih instalacija, što će biti veoma zahtjevan posao u Novom Travniku, s obzirom na trenutno stanje u kojem se nalaze.

Velike popravke na zgradama neće biti financirane iz mjesečnih naknada, već će za to biti potrebno osigurati dodatni novac od stanara, putem kredita ili iz budžeta općina i kantona. Radi se, među ostalim, o velikim popravkama nosive konstrukcije zgrade, zamjeni vanjske stolarije, fasade, pokrova i limarije.U Općini Novi Travnik tvrde da, uz nekoliko rijetkih primjera u kojima su se građani organizirali i uredili zajedničke prostorije, većina Novotravničana za održavanje 20 godina uglavnom nije plaćala ništa.