18April2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica SBK Vijesti Srednjobosanski kanton dobio Zakon o visokom obrazovanju

Srednjobosanski kanton dobio Zakon o visokom obrazovanju

Donošenjem Zakona uvest će se reda u oblast visokog obrazovanja i podići razina kvalitete studiranja, tvrdi predlagač. Skupština Srednjobosanskog kantona na ovosedmičnoj sjednici usvojila je Zakon o visokom obrazovanju.

Na ovaj Zakon kojeg SBK dobija prvi put bio je uložen dosad rekordan broj amandmana, čak 49, a prihvaćeno ih je 17. Predlagač Zakona, Jozo Jurina, kantonalni ministar obrazovanja podsjetio je na obvezu SBK da usvoji Zakon o visokom obrazovanju koja proističe iz Okvirnog zakona o viskom obrazovanju kojeg je BiH usvojila još 2007. godine, a kantoni, odnosno Kantoni u Federaciji BiH bili su obavezni u roku od šest mjeseci donijeti vlastite Zakone o visokom obrazovanju kojima bi uredili oblasti koji nisu obuhvaćene državnim Okvirnim zakonom. Rok je probijen odavno, umjesto šest mjeseci na Zakon u visokom obrazovanju u SBK čekalo se šest godina.

"Razlog je nemogućnost postizanja političkog dogovora. Dogovor smo konačno postigli, a drago mi je što su svi zastupnici shvatili važnost donošenja ovog Zakona", kaže Jozo Jurina, ministar obrazovanja, sporta i kulture u Vladi SBK.

"Zamislite životopis nekog budućeg ministra ili premijera u kojemu piše kako je rođen u Kaćunima (selo u općini Busovača), Osnovnu i Srednju školu završio u Kaćunima, diplomirao i magistrirao u Kaćunima. Svjetski čovjek, zar ne? ". Karikirajući, ovim se riječima Željko Bojčetić, zastupnik HDZ BiH u Saboru SBK osvrnuo na kvalitet privatnih fakulteta koji su nakon rata, kao gljive poslije kiše, počeli nicati u SBK.

Rat, loša privatizacija i nekvalitetan sistem visokog obrazovanja, po Bojčetićevu mišljenju, tri su faze propadanja od kojih je posljednja najpogubnija. Na evidencijama Službi za zapošljavanje u SBK trenutačno su 824 osobe s fakultetskom ili diplomom viših škola. Većina ih je diplome stekla upravo na visokoškolskim ustanovama koje rade na području SBK. Trenutačno u SBK egzistiraju čak četiri privatna Sveučilišta, dva sa sjedištem u Travniku, jedan u Vitezu, i jedan u Kiseljaku. Osim četiri privatna, na području ovog Kantona svoje odjele imaju i dva javna Sveučilišta, tuzlansko i Sveučilište Mostar. Zajedno imaju 7211 studenata, 5705 studira na privatnim, a 1506 na javnim fakultetima.

Kvalitet obrazovanja kojeg ondje stječu predmet je stalnih polemika u javnosti. Upravo donošenjem Zakona o visokom obrazovanju razina kvalitete na privatnim i javnim fakultetima trebala bi biti viša. Polovica zaposlenih na visokoškolskim ustanovama, regulirano je novim Zakonom, moraju biti stalno uposleni, s punim radnim vremenom.

"I privatne i javne visokoškolske ustanove u SBK otvarale su se u skladu s odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju i instrukcijama kantonalnom Ministarstva obrazovanja. Na temelju donosenog Zakona o visokom obrazovanju, kantonalno Ministarstvo obrazovanja izdat će Pravilnik o akreditaciji visokoškolskih ustanova. One će svoja akta, Statut i ostala, morati uskladiti s novim Zakonom, a sve bi u konačnici, trebalo podići kvalitetu studiranja", kaže Jurina.

Među amandanima koji nisu dobili podršku većine zastupnika je i amandman SDP-a da se ukine financiranje rada Sveučilišta Tuzla i Mostar, odjela njihovih fakulteta koji rade na području SBK. Dosad je Vlada SBK za rad spomenutih visokoškolskih ustanova izdvajala po milijun maraka godišnje. Ove godine, zbog manjka u Proračunu, taj je iznos umanjen na po 650 tisuća maraka.

Izvor: Artinfo.ba