12Maj2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica SBK Vijesti Najveći broj dozvola za MHE izdao Srednjobosanski kanton

Najveći broj dozvola za MHE izdao Srednjobosanski kanton

Srednjobosanski Kanton izdao je najveći broj dozvola za izgradnju malih hidrocentrala u cijeloj Federaciji BiH, piše Večernji list.
Većina tih centrala obično je izgrađena bez prethodno kvalitetne urađene ekološke studije utjecaja

na okoliš a stanovništvo koje se i protivilo izgradnji na koncu je odustalo od borbe protiv kapitalista. Najuporniji su ostali mještani Gojevića kod Fojnice koji su uz rijeku Željeznicu dočekali Božić i Novu godinu kako bi spriječili investitora da njihovu rijeku uvede u velike metalne cijevi za proizvodnju električne struje. Danas dok pišem ovaj tekst navršava se punih pet mjeseci otkako mještani Gojevića dežuraju na svojoj rijeci Željeznici. Ovdje im je čak i svećenik dolazio blagoslovit brvnaru u kojoj dežuraju a predložio ih je i za najveće ekološko odlikovanje.

"Ne damo našu rijeku po cijenu života. Ako nam je uzmu i uvedu u cijevi morat ćemo i mi seliti. Kod Antine kuće je planiran vodozahvat. Njegova kuća naći će se pod vodom i još deset domova uz rijeku. Ovdje su nam nedavno dolazili Slovenci. Bračni par koje mi uopće ne poznajemo. Čuli su za naš problem i namjerno svratili da nas upozore. Rekli su nam u Sloveniji su odavno zabranjene mini hidrocentrale a one koje su imali su demontirane. Shvatili su ljudi kolike su štete za lokalnu zajednicu. Shvatili su da profitiraju samo pojedinci a gubi cijela društvena zajednica", govori nam Milka Miličević koja je tog dana bila na sudu jer su je tužili investitori za ometanje posjeda.

Zanimljivo je da su koncesiju na rijeku Željeznicu dobili ribolovci Fojnice do 2016. godine. Mještani postavljaju pitanje kako je moguće davati koncesiju na koncesiju.

Dalibor Ballian profesor na šumarskom fakultetu u Sarajevu odavno upozorava na ekološku katastrofu koju već izazivaju male hidrocentrale.

"Male hidrocentrale u BiH će predstavljati veliki ekološki problem.To jest mala investicija koja u vrlo kratkom roku vraća uložena sredstva. Ostvaruje dobit. Ali to nije dobit za društvenu zajednicu koja živi oko tog vodotoka. To je dobit samo za pojedinca koji je uložio kapital. Što će se desiti? Radost za malobrojne tuga za mnogobrojne. Ne samo da će čovjek biti ugrožen nego će biti ugrožen čitav biljni svijet koji se nalazi oko vodotoka kad se promijeni režim podzemnih voda što neminovno slijedi. Voda se kondicira kroz tlačne cijevi, vodotoci ostaju suvi, mijenja se kompletan ekološki režim u tom području. Zapad je zabranio izgradnju i malih i velikih hidrocentrala već dugi niz godina. Vani se to ne gradi. Vi kad odete u Alpsko područje Europe onda vidite brojne potoke koji teku, koji bi se mogli vrlo lako pregraditi, koji bi dali veliku energiju, ali oni jednostavno čuvaju te svoje resurse i investiraju u zemlje koje su u razvoju u nerazvijene zemlje poput BiH gdje za jako malo novaca dobivaju jako mnogo profita. Trend je čak na Zapadu da se neke male centrale zatvaraju. Imate brojne primjere u italijanskim Alpama. Italija je uvijek gladna za energijom ali oni su jednostavno izračunali da im se više isplati da demontiraju hidrocentrale, da revitaliziraju te vodotoke, nego da ih i dalje koriste za dobivanje energije." kaže nam profesor Ballian.

Poseban problem kod planiranja tih hidrocentrala je izrada ekoloških studija uticaja na okoliš. Da se i tu podmeću stare studije potvrdio je i slučaj iz Gojevića. Investitori su dali na uvid studiju od prije rata.

"To je u principu neuvažavanje interesa lokalnog stanovništva. Politika je jedno čudo. Mi glasujemo za političare i onda oni odlučuju za nas što nam je najbolje. Vrlo često nam je to i najgore. Između ostalog, doneseno je pravilo da za izgradnju malih hidrocentrala koje se rade naročito u središnjoj Bosni na slivovima rijeka koje teku sa planine Vranice nije potrebno raditi ekološke studije do određene instalirane snage tih objekata. Tako da ni za jedan objekt koji je do sada izgrađen nije urađena ekološka studija ili ako je urađena to je mala studija koja je beznačajna i koja ne uvažava osnovne ekološke potrebe." dodaje profesor dr. Dalibor Ballian.

Glad za investicijama, glad za ulaganjem novaca, i dobivanje energije koja uvijek ima dobru prođu na tržištu ne bi trebalo ići na štetu lokalnih zajednica, zaključuje novinar Večernjeg lista Srećko Stipović.

Izvor: Vecernji list