12Maj2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica Zanimljivosti Odijelo ne čini čovjeka, osim ako je crno?

Odijelo ne čini čovjeka, osim ako je crno?

Koncept stila je dosta nejasan, prelomljen kroz stegu mijenjajućeg vremena i kreiran na razna kontradiktorna značenja.U osnovi stereotipa nalazi se pogrešno i neopravdano poopćavanje i pojednostavljeno mišljenje, koncepcija ili vjerovanje.
Stoga se svaki stereotip koji sadrži emocionalno negativno ocjenjivanje neke etničke, socijalne, vjerske ili druge skupine tumači kao predrasuda.
Ista je dio ljudske prirode bez obzira šta mi govorili.
Članovi subkulturnih grupa međusobno se razlikuju, osim po stavovima i ciljevima, I po izgledu, vanjskim obilježjima i interesima.
Na naša područja karakteristični znakovi pripadnosti određenoj subkulturnoj grupi šire se uglavnom pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih zemalja, npr.: beatles frizure, duga kosa, komune, neobičan nakit, cvjetni ukrasi, indijska odjeća, psihodelija, zanimanja za kulturu Istoka, grafiti, fanzini i sl. Glazba ima veliku ulogu u formiranju subkulturnih grupa, npr. rockerima i heavy- metalcima je glazba na prvom mjestu, dok npr. šminkerima ona predstavlja samo sredstvo raspoznavanja.
Ovih dana je u toku široka borba protiv Emo i Goth supkulture jer se smatraju negativnim ideologijama i opasnim trendovima u tinejdžerskoj populaciji koje potiču samoubistva.
Stoga sam odlučila porazgovarati sa pripadnicima ove supkulture i provjeriti niz činjenica vezanih za ovu populaciju.
Moram priznati da mi nije bilo nimalo prijatno dok sam se približavala mjestu sastanka, ne znajući šta da očekujem. Da, istina, mnogi od njih su nosili crnu odjeću i šminku i pripadali su redovima muzičara ili umjetnika, no ubrzo sam shvatila da je to samo način kroz koji izražavaju svoj ekspresivni duh. Objasnili su mi historiju i pozadinu Goth kulture, kao i sve vezano za moderni pokret iste.
I sami su svjesni stereotipa koji se vežu za njih.
Depresivni, suicidalni, satanisti, nasilni, vampiri i ko zna šta još.
Pretpostavljam da je sve individualno. Ali, tokom svog razgovora mogla sam zaključiti da oni uopće nisu depresivni niti nasilni. Možda su samo previše umjetnički nastrojeni i stoga neshvaćeni u prilično površnom društvu u kojem živimo. Na kraju, crna je samo boja kao i sve ostale.
I ne smijemo nipošto zaboraviti da je ljepota upravo u njenoj različitosti.

Autor : Belma Krajišnik