12Maj2021

NoviTravnik.info

Vi ste ovdje: Naslovnica Zanimljivosti Nargila je jednako štetna kao i cigarete?

Nargila je jednako štetna kao i cigarete?

Nargila ili vodena lula – kako god da zovete cijev za pušenje aromatizovanog duhana, može biti gora od cigareta, upozoravaju britanski stručnjaci.
Pušenje nargile je postala veoma popularna društvena aktivnost posljednjih godina u našem gradu.  Neki smatraju da pušenje nargile manje šteti zdravlju zato što ne postoji direktan kontakt sa duhanom, kao što je to slučaj sa cigaretama. Navodno, prednost nargile je u tome što dim prolazi kroz vodu prije nego dođe do usana. Svjetska zdravstvena organizacija je sprovela  istraživanje koje je pokazalo da je nargila jednako štetna i opasna kao i cigarete. Nijedan metod pušenja zapravo nije zdrav. Iako se puši kroz cijevi i ima nešto manje nikotina od cigareta, ipak se velika količina tog nikotina i kancerogenih stvari udahne i stvara se ovisnost. 
Ali, svejedno morate biti veoma oprezni glede količine dima kojeg udišete jer lako se može udahnuti više dima iz nargile nego li iz cigareta, te je samim time opasnost veća. Studije u Pakistanu su pokazale da osobe koje konzumiraju nargilu, a ne cigarete imaju manji rizik za dobijanje raka, dok god je konzumiraju umjereno. Ali kod hroničnih konzumera, rizik se itekako povećava. Umjerenost je ključ! Ukoliko ste zabrinuti zbog moguće ovisnosti o nikotinu, držite se pušenja vrsti na biljnoj bazi i sve će biti uredu.
Tekst: Dž.Č./NoviTravnik.info